Évről évre nagyobb méreteket ölt Nyíregyházán tirpák hagyományok ápolását előtérbe helyező gasztronómiai nagyrendezvény, a Tirpák Fesztivál. Az érdeklődőket három napon keresztül színes programokkal várják Nyíregyháza szívében, a Kossuth téren.
A rendezvényen a legnagyobb hangsúlyt az ételek kapják. A helyi gasztronómiát leginkább a savanyú-sós alapanyagok jellemzik, így javarészt burgonyából, kukoricából, káposztából, füstölt húsokból, almából, dióból és szilvából készülnek majd az ételek, összesen több mint ötven fajta.
A hagyományokhoz hűen a szombati nap a Népi Ízek Találkozójáé, a vasárnap pedig a Nyíregyházi Bogrács és Grillbajnokság napja. Mindkét napon neves szakmai zsűri ítéli oda a legjobbaknak járó díjakat. A fesztivál keretében meghívást kapnak testvér-, és partnervárosaink, akik bemutathatják gasztronómiai ízvilágukat és idegenforgalmi látványosságaikat.
A gasztronómiai élményeket színes zenei kínálat kíséri. A fellépők között lesz Tóth Gabi és a Fricska Táncegyüttes, Majka, 4 For Dance, All In Music, Polip Band is.