Évről évre nagyobb méreteket ölt Nyíregyházán tirpák hagyományok ápolását előtérbe helyező kétnapos gasztronómiai nagyrendezvény, a Tirpák Fesztivál.
A rendezvényen a legnagyobb hangsúlyt az ételek kapják. A helyi gasztronómiát leginkább a savanyú-sós alapanyagok jellemzik, így javarészt burgonyából, kukoricából, káposztából, füstölt húsokból, almából, dióból és szilvából készülnek majd az ételek, összesen több mint ötven fajta.
Szombaton a „szakma”, vasárnap az amatőr főzőcsapatok készítik a tirpák ételeket, és a vendéglátás mellett össze is mérik tudásukat. Mindkét napon neves szakmai zsűri ítéli oda a legjobbaknak járó díjakat.
A fesztivál keretében immár hagyományosan meghívást kapnak testvér-, és partnervárosaink, akik bemutathatják gasztronómiai ízvilágukat és idegenforgalmi látványosságaikat.