Évről évre nagyobb méreteket ölt Nyíregyházán a tirpák hagyományok ápolását előtérbe helyező gasztronómiai nagyrendezvény, a Tirpák Fesztivál is. Az érdeklődőket két napon keresztül színes programokkal várják Nyíregyháza szívében, a Kossuth téren, szeptember 16-17-én.
A rendezvényen a legnagyobb hangsúlyt az ételek kapják. A helyi gasztronómiát leginkább a savanyú-sós alapanyagok jellemzik, így javarészt burgonyából, kukoricából, káposztából, füstölt húsokból, almából, dióból és szilvából készülnek majd az ételek, összesen több mint ötven fajta.
Szombaton a „szakma”, vasárnap az amatőr főzőcsapatok készítik a tirpák ételeket, s a vendéglátás mellett össze is mérik tudásukat. Mindkét napon neves szakmai zsűri ítéli oda a legjobbaknak járó díjakat. A fesztivál keretében meghívást kapnak testvér-, és partnervárosaink, akik bemutathatják gasztronómiai ízvilágukat, idegenforgalmi látványosságaikat, és kézműves termékeiket.
A gasztronómiai élményeket színes zenei kínálat kíséri.