Nyíregyházi Helyi Közösség – Lakossági szemléletformálás, tudatosítás

Projekt címe: Ismerd meg Nyíregyházát!
Projekt azonosító: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01258
Támogatás összege: 1 312 120 Ft

Szakmai összefoglaló

A nyíregyházi TDM szervezet elsődleges célja a fenntartható és versenyképes turizmus megteremtése a desztinációban, annak népszerűsítése, a turisztikai bevételek növelése, a terület imázsának erősítése, a kapcsolódó települések turisztikai kínálatának bemutatása és a turizmus fejlesztés.

A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. a szolgáltatásait minden évben bővíti, így 2019. évben garantált program keretében bevezette a „Ismerd meg Nyíregyházát” elnevezésű programját, heti két alkalommal. A garantált városvezetéssel a szervezet célja az volt, hogy olyan kulturális programot biztosítson a város lakóinak – generációtól függetlenül -, amely nemcsak szabadidős tevékenységet jelent, hanem hozzájárul a helyi identitástudat erősítéséhez, a város múltjának és értékeinek megismeréséhez és egyben ismereteink bővítéséhez.

A projekt kezdetén reklámkampányt indítottunk; egy intenzív rádiókampány mellett a social media lehetőségeit is felhasználtuk a program népszerűsítésére. Mindezek mellett 500 db figyelemfelkeltő szórólapot is nyomtattunk, melyeket a turisztikai információs irodákon kívül eljuttattuk a nyíregyházi közintézményekbe, valamint a helyi kereskedelmi szálláshelyekre is. Ez utóbbi hatására nemcsak a helyi lakosság köréből vettek részt a meghirdetett belvárosi sétáinkon, hanem a turisták is bekapcsolódtak a programba, növelve ezzel a desztináció vonzerejének javítását.

Mivel a városnézést garantált programként hirdettük meg, így már 1 fő érdeklődő esetén is megvalósítottuk azt. Az alkalmak eltérő létszámúak voltak, előfordult, hogy akár csoportok is bejelentkeztek a meghirdetett alkalmakra. Erre felkészülve előzetesen 2 db mobil kihangosító eszköz került beszerzésre, melyek segítséget nyújtottak pl. egy nagylétszámú csoport esetén.
A program során az ökológiai lábnyom minimális volt, mivel gyalogos formában valósult meg a városvezetés, közlekedési eszközt nem igényelt. A program időtartama 1 órában került meghatározásra, de az érdeklődés miatt átlagosan 1,5-2 órát vett igénybe; a csoport létszámának és összetételének függvényében.

Az esélyegyenlőség érvényesülése érdekében a városi séta útvonalát szövegesen is bemutattuk, így halláskárosultak számára nyomtatott formában rendelkezésre tudtuk bocsátani. A vakok és gyengénlátók részére ugyanezt a szöveget Braille-kombinált nyomtatásban tudtuk átadni, melyet a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének közreműködésével készítettünk el.

A városvezetést heti két alkalommal hirdettük meg, szerda és péntek napokon. Az indikátorainkat 30 alkalomra és 150 résztvevőre állítottuk be. Bár a program indítását már 2019. június 21-én már meghirdettük, de az első vezetésre 2019. június 26-án került sor, a programot pedig 2019. október 25-én zártuk, összesen 208 fő részvételével.

Tapasztalataink alapján továbbra is szükséges és hiánypótló a nyári időszakban garantált programként városvezetés megvalósítása, annál is inkább, mert a 2020-as évben a koronavírus járvány miatt a garantált programok nem kerültek meghirdetésre. A résztvevők visszajelzései pozitívak voltak, a helyi identitástudat erősödött. A helyi lakosság – bár nap mint nap látja az épületeket, szobrokat – nem ismerte a mögötte rejlő történeteket, keletkezésük körülményeit, legendáit. A városba látogató turisták is hasznos ismeretanyagra tettek szert, és bár ők közvetett célcsoportjaink voltak, de az építészeten, a történelmi tényeken, híres emberek életútján keresztül mélyebb bepillantást kaphattak városunk múltjába és megismerkedhettek fejlődésünk útjával, jelenével is. A nagyszámú turisták megjelenése a programon tovább segítette a fenntartható és versenyképes turizmus megteremtését, valamint a turisztikai kínálat bemutatásán és népszerűsítésén túl Nyíregyháza imázsának erősítését.

Megosztás