Sóstói-erdő

Megosztás

A Sóstói-erdő a nyíregyháziak kedvenc kirándulóhelye. Sétálj egy nagyot a minden évszakban gyönyörű Sóstói-erdőben, élvezd a madárcsicsergést és töltődj fel!

Megközelítés

Busszal
8-as, 8A-s és 12-es busz – Sóstói úti kórház megállóját válasszátok

Autóval
4400 Nyíregyháza, Sóstói út vége

A Sóstói útról fordulj a Csaló közbe, az Ózoon Hotel (4400 Nyíregyháza, Csaló köz 2.) mellől indul az erdei séta.
GPS koordináták: 47.981368, 21.721215

Nyíregyháza kedvelt kirándulóhelye a 371 hektár területű parkerdő, ami sétálóútjaival, Erdei Tornapályájával, játszóterével, szalonnasütő helyeivel minden évszakban sokakat csábít a szabadba. A város és Sóstógyógyfürdő között elterülő Sóstói-erdőt méltán nevezhetjük a város tüdejének.

Makk vagy mák?

A legenda szerint Nyíregyháza erdeje egy véletlen elírásnak köszönheti a létét. Eszerint a 18. században az idejét és pénzét Bécsben mulató földesúr megneszelte, hogy felszökött a mák ára, és elhatározta, hogy a nyíregyházi birtokán nagyban fogja termeszteni a növényt. Megírta hát az ispánjának, hogy ezerhektárnyi területet azonnal vessenek be mákkal. Igen ám, de amikor egy év múlva hazatért, döbbenten látta, hogy a mákgubók helyett apró tölgycsemeték díszítik a hatalmas földterületet. Amikor kérdőre vonta az ispánt, akkor kiderült, hogy a földesúr nem tett ékezetet az „a” betű fölé, így nem mákkal, hanem makkal vetették be a földet, és jött létre a ma is pompázó ősfás tölgyerdő. Aki nem hiszi, járjon utána!

Sétáltál már mezítláb az erdőben?

Ha igen, tedd meg újra! Ha nem, próbáld ki a Sóstói-erdőben kialakított 2,5 km-es sétányt, ami az úgynevezett Kneipp-kúra része. A Kneipp-féle hidroterápiához kapcsolódik az erdei séta, mely nyáron mezítláb is ajánlható. A módszert alkalmazták a nyírségi városban élő emberek is. Először mezítláb, majd egyre kevesebb ruhában „ugráltak, virgonckodtak, mint fiatal csikók, sőt felmásztak a fákra és ott tornáztak, kiáltoztak, úgy éltek, mint az ősemberek” – írta Krúdy Gyula író. A szóbeszéd szerint az erdőn áthaladó köznépet ez zavarta egy idő után, és egyik nap elvitték a meztelenkedők ledobált ruháit, elfojtva ezzel a pőre séta hagyományát.

Sóstói-erdő

Jó levegő, madárfütty és Erdei Tornapálya

Láttál már az erdő közepén háromszintes játszóvárat? Szeretnél egy kicsit erősíteni? Ha az erdőben kalandozol, ejtsd útba az Erdei Tornapályát is! Az erdei úton Krúdy „A nyíregyházi beduinok” című novelláját hat részletben a kihelyezett táblákon el is olvashatjátok, ha ellátogattok a sétányra.

Ez mind rád vár:

  • Játszótér
  • Kondipark
  • Tanösvény
  • Erdei színpad
  • Esőbeállók
  • Szalonnasütő helyek
  • Kerékpárutak

Szállások a Sóstói-erdő közelében

Ha elfáradtál az erdei sétától és szállást keresel, akkor válaszd a közelben lévő szállásaink egyikét! Erdei környezet, garantáltan tiszta levegő és madárcsicsergés vár!

Képek az erdőről

Térkép

4400 Nyíregyháza, Sóstói út

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram