Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program

Pályázat címe: „Egyházi kulturális örökség és turizmusfejlesztés Nyíregy-házán és Beregszászon” (Religious cultural heritage and tourism development in Nyíregyháza and Berehovo) (RECREATE)
Projekt azonosító: HUSKROUA/1702/3.1/0057

A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. által megvalósított feladatok – HUSKROUA/1702/3.1/0057 kódszámú, „Egyházi kulturális örökség és turizmusfejlesztés Nyíregyházán és Beregszászon” (Religious cultural heritage and tourism development in Nyíregyháza and Berehovo (RECREATE)

A pályázat keretében a TDM munkatársai, valamint a Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Egyházközség munkatársai részére templomvezetői képzés valósult meg. A képzés célja az volt, hogy olyan szakembereket képezzenek, akik munkájuk során részletes információval szolgálhatnak a Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház történelméről, a templombelsőről, a projektben történő felújításra kerülő toronyról a hozzánk érkező látogatók számára. A képzés szervezését a Nyírvidék Képző Központ Kft. látta el, az oktató pedig egy neves helytörténész, Ilyés Gábor volt. A képzés során a résztvevők megismerkedhettek a nyíregyházi egyházak múltjával és jelenével, a Samassa-templom építéstörténetével, valamint a templom stílusjegyeivel és a római katolikus szertartásrenddel. A képzés időtartama 32 óra volt, 2020. december 8-tól 16-ig tartott a program és befejezésekor „templomvezető” tanúsítvánnyal zárult.

2020. december 22-ig elkészült a Nyíregyháza-Beregszász turistatérkép 2.500 példányban. A térkép hátoldalán a Nyíregyháza-Beregszász útvonalon található jelentős vonzerővel bíró templomokról egy rövid leírás került feltüntetésre, három nyelven. Az ukrán fordítást a Ravia Bt., az angol fordítást pedig a Tomili Bt. végezte. A leírást fotók színesítik, melyeket Csutkai Csaba fotóművész készített. A térképen feltüntetésre kerültek a megyében található kerékpárutak, múzeumok, kastélyok, nemzetközi határátkelőhelyek, stb. is. Az igényes kiadvány kivitelezője a Nyírkarta Kft. volt. A térképek jelenleg a TDM irodában érhető el, de terveink között szerepel a partnerek felé történő eljuttatása is.

A feladatok megvalósításához és az adminisztrációs munkák ellátásához irodaszerek beszerzésére került sor.

A pályázat segítségével elkészült egy rövidfilm, amelynek célja elsősorban a Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház népszerűsítése és bekapcsolása a város turizmusába. A jeleneteken keresztül megismerhetjük a templom új szolgáltatását, a látogathatóvá vált tornyot, amely hozzájárul Nyíregyháza turisztikai látogatószámának növeléséhez.

A filmben Nyíregyháza főbb turisztikai attrakciói is helyet kaptak, hogy szélesebb képet kínálva, a város még népszerűbb desztinációvá válhasson. A képkockákon megjelennek a belváros terei és a Kulturális Negyed intézményei, valamint a Nyíregyházához tartozó kedvelt üdülőhely, Sóstógyógyfürdő is, ahol a Nyíregyházi Állatpark, az Aquarius Élmény- és Parkfürdő, valamint a Sóstói Múzeumfalu és a 371 hektáros tölgyerdő izgalmas és aktív kikapcsolódást kínál minden korosztálynak.

Nyíregyháza „többgenerációs”; gyakorlatilag minden korosztály igényeit kielégíti, ezzel a filmmel azonban elsősorban a kulturális célú, egyéni- és csoportos városlátogatókat kívánjuk megcélozni.

A forgatás 2021 nyárán zajlott, a felvételeket Baranyi Zsolt egyéni vállalkozó készítette, 4K minőségben, normál és drón technikát alkalmazva.

 

 

A pályázat keretében egy webalapú applikáció is készült a Nyíregyháza és Beregszász közötti útvonalon található látnivalókról. Az applikáció a Templomtúra nevet kapta, ugyanis a fotókat és szöveges leírásokat megjelenítő felület 15 település, 23 látnivalóját mutatja be, ezáltal közel 120 kilométeren keresztül vezeti a felhasználót a terület kulturális értékei – templomai, múzeumai és kastélyai – nyomán. Az attrakciók egy térképen is megjelennek, amelybe az útvonaltervező funkció is beépítésre került. A tartalom három nyelven: magyar, angol és ukrán nyelven is elérhető.

Az applikációhoz a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház és a beregszászi Szent Kereszt Felmagasztalása Plébániatemplom 360 fokos gömbpanorámás fotója is elkészült, így a látványosságokat még interaktívabb módon mutathatjuk be.

Az applikáció a www.templomtura.hu linken érhető el, és hozzáadható a telefon kezdőképernyőjéhez is.

 

 

Szakmai képzésekkel készítették fel a szakembereket a turisztikai szezonra

A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. aktív együttműködő partnerei részére turisztikai képzéseket szervezett, melyeket a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program; HUSKROUA/1702/3.1/0057 kódszámú, „Egyházi kulturális örökség és turizmusfejlesztés Nyíregyházán és Beregszászon” című projekt keretén belül valósított meg. A képzések tanúsítvánnyal zárultak, a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény (a továbbiakban: Fktv.) alapján a Nyírvidék Képző Központ Nonprofit Kft. szervezésében.

A képzések első körét a turisztikai szolgáltatók értékesítéssel, illetve marketinggel foglalkozó munkatársai, második részét a vendégekkel személyesen találkozó kollégák részére hirdettük meg – tájékoztatott Furkóné Szaó Marianna, ügyvezető. A hatékonyságnövelés a turizmusban című két napos tréning két különböző téma köré csoportosult. A stressz és kommunikáció című tréning célja az volt, hogy a résztvevők képessé váljanak a hatékonyabb kommunikációra, valamint a stresszkezelésre turisztikai munkájuk során. A második napon elmélyülhettek a turizmus területén alkalmazható online marketing kommunikációs eszközök használatában. Az online marketing képzés során a közösségi média hatásaival a turizmusban, az online reputáció managementtel, email marketing eszközökkel és a Millennials, valamint a Z generáció fogyasztói szokásaival ismerkedhettek a résztvevők.
A március végén megtartott tréning azokat a kollégákat várta, akik a szálláshelyek és attrakciók vendégterében dolgoznak és napi munkájuk során érdemben kommunikálnak a vendégekkel. Már a téma is nagy érdeklődést váltott ki a partnerek körében és rekordszámú jelentkezést generált. A gyakorlatias, jó hangulatban zajlott képzés fejlesztette és megerősítette a résztvevőket a professzionális vendégkommunikáció, illetve a hatékony panaszkezelés módszereiben.

A tréningeket szakmájukban elismert szakemberek dr. Szilágyi Barnabás pszichológus, szakközgazdász és Gyenes Ákos szállodai szakember, tanácsadó, tréner tartották.

 

Virtuális időutazás a 20. század eleji Nyíregyházára!

A régi, nyüzsgő belvárosi piaci életet idézi fel a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. megbízásából készült VR film, amely az iroda által szervezett városvezetések alkalmával tekinthető meg, minden szerdán és pénteken.

A templomtúrával egybekötött ingyenes belvárosi séta a Turisztikai Információs Irodából indul 16.00 órakor, és a város terein, parkjain áthaladva mutatja be Nyíregyháza egyedi épületeit, szobrait, szakrális és kulturális emlékeit.

A templomtúra során a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház kilátóvá alakított templomtornyát is meglátogathatják a résztvevők. Itt 29 méter magasról tekinthetnek ki a nyüzsgő Kossuth térre, majd egy VR szemüveg segítségével visszarepülhetnek az 1900-as évek elejére, az akkori piaci forgatagba.

Az árusok és piaci standok között kitűnik a „Papok padja”, ahol városunk papjai diskurálnak, begördül a kisvonat, s egy pillanatra feltűnik jellegzetes alakjával a század elejének kisnövésű rikkancsa, Andriska is.

A 3 perces időutazás egy hónapokig tartó munka eredménye. A korhű jelenetek kidolgozásában helytörténészek és archív fotódokumentációk segítettek, a filmet pedig a VR Tours Kft. fejlesztette.

 

 

Study tour Nyíregyházán

Turisztikai hírportálok és utazási magazinok újságírói, valamint travelbloggerek érkeztek Nyíregyházára 2022. október 20-21-én, hogy megismerjék és hírét vigyék városunk turisztikai attrakciónak.

A Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház immáron aktív részvevője a város turisztikai életének: templomtornyát kilátóvá alakították, a templom maga pedig a Nyíregyházi Turisztikai Iroda idegenvezetéseinek egyik központi helyszíne, ahol egy múltidéző VR szemüveggel az 1900-as évek eleji Nyíregyháza életébe is betekintést nyerhetünk. Innen indult az újságírók belvárosi sétája is, ami parkokon-tereken, és kulturális értékeken át vezetett. Sóstógyógyfürdőn a méltán híres Nyíregyházi Állatparkot, a Sóstói Múzeumfalut és az Aquarius Élményfürdőt fedezték fel a látogatók.

 

 

Új kiadvány, és turisztikai kártyák

Örömmel mutatjuk be a pályázat segítségével létrejött új kiadványunkat, amely Nyíregyháza és Beregszász városának látnivalóit és turisztikai attrakcióit mutatja be. A kiadványk segítségével bárki könnyedén felfedezheti mindkét város kulturális örökségét és lenyűgöző látnivalóit, külön figyelmet fordítva a két városban található római katolikus templomokra is.

A kiadványunk nem csak a két várost mutatja be, hanem a két város közötti területen elhelyezkedő legfontosabb településeket is, ahol olyan különleges látnivalók találhatóak, mint például Tákoson a mezítlábas Notre Dame. A kiadvány mérete: A4, példányszám: 7.000 db (5.000 db magyar nyelvű, 1.000 db ukrán nyelvű és 1.000 db angol)

 

 

A kiadványok mellett kis méretű (7 cm x 14 cm) turisztikai kártyák is készültek, melyek segítségével a látogatók megismerhetik Nyíregyháza és Beregszász, valamint a két település között fellelhető látnivalókat. A kártyák 3 nyelven (angol-magyar-ukrán) egy rövid leírást is tartalmaznak a kulturális értékekről. Ezek közé tartoznak például Tákos, Csaroda, Túristvándi, Beregdaróc látnivalói és egyéb fontos helyszínek, amelyek bemutatják a két város örökségét. 10 attrakcióról összesen 10.000 db kártya készült, melyek ingyenesen elérhetőek turisztikai irodánkban.

 

 

 

Megosztás