Kerékpártúrák a Nyírségben

2024. május 18. - szeptember 14. Nyíregyháza,

Idén ismét széles palettán kínál aktív, kerékpáros túralehetőségeket a Nyíregyházi Turisztikai Iroda és a Középkori Templomok Útja Egyesület. 

Az Egyesület az évek alatt már több száz túrázó számára szervezett kerékpáros örökségtúrákat, minden alkalomhoz tapasztalt túravezetőt és szakvezetőt biztosítva. Idén áprilistól októberig összesen 13 biciklitúrát hirdetnek, ebből 5 alkalommal Nyíregyháza és a térség kulturális és természeti örökségének, sajátos karakterének megismerésére lesz lehetőség, szervezett keretek között. A részvétel díja 1500 Ft/fő.

Várostörténeti kerékpártúra Nyíregyházán (37 km)

Túra időpontja: 2024. május 18. 

A közel 40 kilométeres túrát elsősorban azoknak ajánljuk, akik szeretnének megismerkedni Nyíregyháza történelmével, kulturális és természeti örökségével. A látnivalókat térről térre fedezhetik fel a résztvevők: a Kossuth térről indulva a Hősök tere, a Bessenyei- és Benczúr tér, majd a Luther tér meghatározó épületeiről tudhattok meg többet. Jelentkezés ide kattintva.

Rétközi Örökségkör (88 km)

Túra időpontja:  2024. május 25. 

A kerékpártúra célja a Nyírség északi részének és a Felső-Tisza-vidék ártéri területeinek, falvainak megismerése. Láthatjuk, hogyan harap bele a Tisza a Nyírségi homokba és a Rétközi táj, a Tisza bal partján sorra húzódó falvakban fellelhető örökséghelyszíneit ismerhetjük meg, többek között az Alföld legrégebben épült, ma is álló templomát, ahol Szent László III. törvénykönyve is született. Jelentkezés ide kattintva.

Dél-Nyírségi Kerékpáros Örökségkör (73 km)

Túra időpontja: 2024. június 29.

Ha szeretitek a régi históriákat, az építészeti emlékeket, ha érdeklődtök a művészettörténelem iránt, akkor ezt a túrát semmi esetre se hagyjátok ki. Többek között meglátogatjuk a Kárpát-medence egyik legjelentősebb zarándokhelyét, a görög katolikus máriapócsi székesegyházat, megismerkedhettek a Báthori család legendás múltjával, a Kállósemjénben álló kúria pedig a Kállay család múltjába enged majd betekintést. Jelentkezés ide kattinva.

Nyíregyházi Bringakör (37 km)

Túra időpontja: 2024. augusztus 17.

A várostörténeti bringakör Nyíregyháza tereit, emlékműveit, templomait és ikonikus épületeit mutatja be, valamint célba veszi Sóstógyógyfürdő látványosságait is. Mindehhez szervezett szakvezetés, túravezetés társul, így érdekes történetek színesítik majd a túrát. Jelentkezés ide kattinva.

Tirpák Telepesek Nyomában (40 km)

Túra időpontja: 2024. szeptember 14.

Fedezd fel Nyíregyháza bokortanyáit és légy részese egy időutazásnak, hogy megismerd a várost alapító tirpák telepeseket. A kerékpáros örökségtúra célja a bokortanyák hálózatának megismerése, tíz tanya – közöttük tipikus településszerkezetű bokortanyák – felkeresése, bepillantás a tanyasi életmódba, egy-két gazdálkodó életébe, portájára. Jelentkezés ide kattintva.

Információk

A túrákhoz térkép és részletes leírást tartalmazó kiadvány is készült, amely a Kossuth téren található Nyíregyházi Turisztikai Irodában, valamint az állatpark előtt szezonálisan, májustól nyitva tartó Tourinform irodában is ingyenesen elérhető.

A túrákkal kapcsolatban további információk az oroksegtura.hu weboldalon találhatóak, előzetes regisztrációra is ezen a felületen van lehetőség. 

Megosztás