Visegrádi Alap: Helyi termékek a turizmusban

Pályázat címe: Helyi termékek a turizmusban
Projekt azonosító: 22310170
Támogatás összege: 29.134 Euró

A projekt a Visegrad Fund támogatásával jön létre. 

A projekt célja, hogy a partnerországok egymás jó gyakorlatait felhasználva minél hatékonyabban vonják be a helyi termelőket a turizmusba. A projekt segítségével hatékony információáramlás jön létre a termelők a turisták és a projektben résztvevők között, valamint bővül a turisztikai kínálat.

A partnerek online platform segítségével megosztják egymással saját termelőikkel kapcsolatos tapasztalataikat, hogyan vonják be jelenleg a turizmusba. A partnerek tanulhatnak egymástól és felhasználhatják az itt megismert jó gyakorlatokat. Minden partnernek érdeke, hogy színesítse saját turisztikai kínálatát a többiek tapasztalatát is felhasználva, ezzel is elősegítse a fenntartható turizmust. A helyi termelőket össze kell kapcsolni az érdeklődő helyiekkel és turistákkal egyaránt.

Ennek érdekében felkutatjuk a helyi termelőket, kiadványt és térképet készítünk a helyi termelőkről, amelyben fotók és rövid szöveges ismertető segítségével mutatjuk be tevékenységüket és elérhetőségüket magyar és angol nyelven. A kiadványt a partnerországok is elkészítik saját termelőik bemutatásával, saját nyelvükön és angolul.

A projekt során minden partner kiválaszt 3 vállalkozást, akik nyílt nap keretében saját telephelyükön bemutatják egy-egy workshop keretében tevékenységüket és terméküket úgy, hogy a résztvevő turistákat is bevonják a munkafolyamatokba. Így nemcsak egy száraz ismertetőt kapnak, hanem élményt is nyújthatunk számukra. A helyi termékek előállításának, értékesítésének előtérbe helyezésével, piacra jutásának ösztönzésével gyarapodhat a térség turisztikai kínálata.

A projekt zárásaként Nyíregyháza főterére szervezünk egy helyi termék fesztivált, ahol bemutatkoznak a nyíregyházi helyi termelők és kézművesek, valamint a partnerországokból is meghívunk 3-3 termelőt/kézművest az eseményre, melyen a partnerek 2-2 képviselője is részt vesz, hogy bemutatásra kerüljenek az eredmények.

A projekt kapcsán megvalósuló workshopokat és a helyi termék fesztivált online platformokon is meghirdetjük, hogy minél szélesebb körben hírt adhassunk és invitáljuk a látogatókat rendezvényeinkre. 

 

Projektpartnerek:

1. Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft.
Weboldal: www.nyiregyhaza.info.hu

2. Rzeszow Önkormányzata
Weboldal: www.erzeszow.pl

3. Kassa régió turizmusa
Weboldal: www.kosiceregion.travel

 

Workshop 3 országban

– Nyíregyháza, Magyarország –

Óriási érdeklődés övezte a Nyíregyházi Turisztikai Iroda nyári kézműves workshopjait. A jelentkezők száma messze meghaladta a várakozásokat, amely igény azt bizonyítja, hogy a helyi, kézzel készült termékek iránti kereslet és kíváncsiság továbbra is növekszik.

Szappankészítő workshop:
A résztvevők egy tapasztalt vegyész-fitoterapeuta, Tóthné Balogh Mária segítségével tanulhatták meg a szappankészítés alapvető technikáit, aki lépésről lépésre vezette őket az alkotás folyamatában. A szappanokat glicerines-kecsketejes alapanyagokból készítették, amelyeket natúr összetevőkkel, gyógynövényekkel és 100%-os természetes illóolajokkal színesíthettek.

Kerámiakészítő workshop:
A workshop lehetőséget kínált a résztvevőknek, hogy megismerkedjenek Szolanics Elvira és Nagy László fazekasműhelyével és személyesen tapasztalják meg a kerámia születésének titkát, az agyag gyúrásától kezdve az égetésig. Az érdeklődők megismerhették a különböző technikákban, színekben és formákban rejlő kreatív lehetőségeket. Minden résztvevő saját kezével alkothatott egyedi kerámiatárgyakat, maradandó emlékeket.

Sajtkészítő workshop:
A Marsalkó Családi Gazdaságnál az érdeklődők testközelből ismerkedhettek meg a vidéki életformával és a tanyán élő lovakkal, tehenekkel. Az esemény során bepillantást nyerhettek az ínycsiklandó gomolya sajt előállításának rejtelmeibe és aktívan részt vehettek az elkészítési folyamatban, megízlelhettékk a helyben készült sajtokat, és a frissen termett szőlőt.

 

– Kassa, Szlovákia –

Kassán is három workshopot tartottak helyi kézművesek/művészek szakmai felügyelete mellett. A létszám korlátozott volt, az érdeklődés pedig a vártnál nagyobb volt. Azok számára, akiknek nem jutott férőhely, lehetőséget biztosítottak a kézművesekkel való aktív kommunikációra és egy újabb workshop megszervezésére.

Fa-fém-nemez workshop:
A résztvevők hagyományos anyagokból alkothattak ékszereket, nemezelési technikával gyönyörű emléktárgyakat készítettek. A bársony nemezelés a régi textiltechnikák része, amely gazdag múltra tekint vissza Szlovákiában.

Figuratív szobrászat:
A résztvevőket népi kerámiaszobrok, fafaragások és Jarmila Mitríková helyi képzőművész kerámia munkái ihlették.

Középkori kerámiagyártás:
A workshopon résztvevők egy hagyományos fazekasműhelyben próbálhatták ki a magukat. Láthatták a kézzel fúrt fazekaskorongokat, a száradó kerámiák tárolására szolgáló polcokat, hagyományos agyagmegmunkáló eszközöket. A workshopon az érdeklődők kipróbálhatták az agyagfeldolgozást, amely munka az agyag végső égetésével zárult.

 

– Rzeszów, Lengyelország –

Mágnesfestés:
A workshop résztvevői akril festékekkel festettek kerámia mágneseket. Az ihletet a hagyományos kárpáti ékszerek szimbólumai, színei adták. 

Rzeszów Méz:
A résztvevők megismerkedtek a méhek életével (a méhek táplálékgyűjtésének mechanizmusával) és helyi mézet kóstoltak.  Minden méznek megvan a sajátos íze, amely egy adott méhészethez kapcsolódik, ezért a turisták gyakran vásárolnak a térség mézeiből, hogy helyi ízeket kóstoljanak.

Kárpáti karkötő:
A résztvevők elsajátították a Kárpát gyöngyékszerek készítésének hagyományos technikáját, a karkötőket egyedileg készítették el a helyi kézműves technikák elvei szerint, üveggyöngyből, ami jellegzetesen a helyi vásárokon és piacokon kapható. 

 

Kiadvány és térkép a helyi termelőkről

A pályázat során felkutattuk a helyi termelőket és kézműveseket, hangsúlyt fektetve azokra, akik a jövőben is nyitottak arra, hogy tevékenységeiket nyílt nap/workshop keretében bemutassák a helyieknek és turistáknak, valamint termékeik könnyen elérhetőek, megvásárolhatóak. Őket és alkotásaikat 1500 példányszámban kiadvány és 3000 példányszámban térkép formájában is megjelenítettük. Fotók és rövid szöveges ismertető segítségével mutattuk be tevékenységüket és elérhetőségüket magyar és angol nyelven. A kiadványt a partnerországok is elkészítették saját termelőik bemutatásával, saját nyelvükön és angolul.

Letölthető dokumentumok:

Helyi termelők és kézművesek Nyíregyházán – kiadvány

Helyi termelők és kézművesek Nyíregyházán – térkép

 

 

Helyi Termék Fesztivál Nyíregyházán

A pályázat zárásaként a Nyíregyházi Turisztikai Iroda egy olyan fesztivált szervezett 2024. május 17-18-án, amelynek az volt a célja, hogy összekösse a város lakóit és látogatóit a helyi termelők és kézművesek egyedi termékeivel, értékeivel.

A nyíregyházi Helyi Termék Fesztiválon a legfrissebb terményekből készült specialitások és kézműves mesterművek vártak minden látogatót a Kossuth téren. A termelői faházaknál sajttal, mézzel, szörpökkel, lekvárokkal, chilivel és savanyúságokkal is feltölthették kamrájukat, a kézműveseknél pedig különleges kerámiákkal, textíliákkal, ékszerekkel és dísztárgyakkal lephették meg magukat és szeretteiket.

A Visegrádi Alap támogatásával megvalósult rendezvényen 20 faházban, több 40 kézműves és termelő portékáit ismerhették meg, köztük szlovák és lengyel partnerek termékeit is, akiknek szállását és étkezését a pályázatból finanszíroztunk. 

 

Megosztás