Bencs Villa

Megosztás

Látogass el egy igazi villába, mely 2017. évi teljes felújítás után újra a régi pompájában tündökölve a kultúra és a művészet színhelye.

Elérhetőségek

4400 Nyíregyháza, Sóstói út 34.
+36 20 461-4551

www.bencsvilla.hu

Nyitva tartás

Hétfő: Zárva
Kedd-Szerda: 9:00-17:00
Csütörtök: Zárva
Péntek-Vasárnap: 9:00-17:00

Jegyárak

A nyíregyházi Sóstói úti villasor egyik impozáns épülete a Bencs Villa. Jelenleg a kultúra és a művészet színhelye, hangulatos kávézónak, kamaraszínházi előadásoknak, felolvasóesteknek és koncerteknek ad otthont.

A villa története

Az épület dr. Bencs Kálmán nagy tekintélyű polgármester és családja lakhelye volt, amit polgármesteri időszakának derekán kezdett el építtetni. Egy gyönyörű nagypolgári villát álmodott meg az akkori szőlőbirtokra, amely 1927-re épült fel. A villa építése főként banki kölcsönből épült, így nemsokára a világon végigsöprő gazdasági világválság, valamint a polgármester halála miatt a család anyagi biztonsága megrendült, a villa tulajdonjoga elveszett.

A „villa élete” a Bencs családot követően

A második világháború után, a többi villához, kastélyhoz hasonlóan először tüdőszanatóriumként működött, majd óvodaként funkcionált. 1989-től tanszálloda és a város vendégháza volt. A 2017 évi teljes felújítás után pedig újra a régi pompájában tündökölve a kultúra és a művészet színhelye.

Több híres művész megfordult a falai között, kiállításokat, előadásokat tartanak benne, megteremtve a lehetőséget a kulturált, tartalmas szórakozásra, a művészekkel történő találkozásra, beszélgetésre egyaránt.

 

Miért látogass el hozzánk?

Hangulatos kávézónkban felfrissülhetsz, majd megnézheted a 2017-es felújítás során az emeleten kialakított két lakosztályt, amelyeket korhű bútorokkal rendeztek be. Ezekben a Bencs család korát, a 20. század első évtizedeit ismerheted meg. A padlástérben egy loft-műtermet alakítottak ki, amely alkalmas arra is, hogy egy-egy művész számára ideiglenes alkotó-otthonként szolgáljon.

Szállások a közelben

Ha a Bencs Villába szeretnél menni, akkor érdemes megszállnod a közelben lévő szállásaink egyikében.

Képek a Bencs Villáról

Térkép

Cím: 4400 Nyíregyháza, Sóstói út 54.

4400 Nyíregyháza, Sóstói út 54.