Sóstói Múzeumfalu

Megosztás

A Sóstói Múzeumfaluban belecsöppenhetünk egy régi falu életébe.

Magyarország legnagyobb regionális szabadtéri múzeuma egy igazából soha nem létezett falu mását mutatja be. A múzeumfalu egy 19. századi falusi környezetbe repít vissza, ahol megismerheted, hogyan éltek a szegény- és középparasztok, illetve a kisnemesek abban az időben, mivel foglalkoztak, mit ettek, milyen népszokásaik voltak.

Elérhetőségek

4431 Nyíregyháza, Skanzen u. 8.
+36 42 479-704
+36 42 500-552

www.muzeumfalu.hu

Nyitva tartás

Keddtől vasárnapig 10:00-18:00

Jegyárak

De beülhetsz a régi iskola padjaiba is, végigsétálhatsz a műhelysoron, mely bemutat többek között egy régi kovácsműhelyt, borbélyüzletet vagy betérhetsz a falu központjában található fakazettás templomba is.

Kik is azok a tirpákok?

A faluban erre is választ kaphatsz, ha felkeresed a tirpák-portát. Ők azok a szlovák ajkú telepesek, akik a 18. század közepén újra benépesítették az elnéptelenedő Nyíregyházát, és elindították a fejlődés útján.

Árpád-kori falu újraértelmezve

Ismerd meg, hogyan éltek az Árpád-kori magyarok! A Sóstói Múzeumfalu területén honfoglalás kori falut alakítottak ki, amely nagyon jó terep az élményalapú oktatásra, hiszen a gyerekek sokkal könnyebben megtanulják azt, amit látnak és megtapasztalnak.

Ahol a gyümölcs lelkét itallá érlelik

Ismerd meg Szabolcs-Szatmár-Bereg megye pálinkakultúráját, a három eredetvédett gyümölcspárlatát: a szabolcsi alma, a szatmári szilva és az újfehértói fürtös meggy pálinkát! A múzeumfalu szomszédságában található Pálinkaház helyszínt biztosít kiállításoknak, ismeretterjesztő előadásoknak, valamint céges rendezvényeknek is.

 

 

Légy részese te is!

Érdekel, hogyan ünnepelték nagyszüleink a húsvétot vagy a pünkösdöt? Tudod-e, hogy milyen szokások és hiedelmek kapcsolódnak ezekhez? Kóstoltad már a mákos tengerit vagy a pipiskét? Tudod, hogy mi az a nyögvenyelő? Gyere, és ismerkedj meg a tirpák ízekkel a múzeumfalu rendezvényein! Számtalan népszokás részesévé válhatsz, ha ellátogatsz a hagyományőrző programokra.

Képek a múzeumfaluról

Térkép

Cím: 4431 Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, Skanzen u. 8.

4431 Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, Skanzen u. 8.

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram