Kállay Gyűjtemény

Megosztás

Ismerd meg az egykori miniszterelnök, Kállay Miklós családjának relikviáit és fedezd fel Nyíregyháza századokon átívelő várostörténetét a Kállay Gyűjteményben.

Elérhetőségek

Kállay Gyűjtemény
4400 Nyíregyháza, Bessenyei tér 15.
+36 42 310-566
+36 30 096-9158

kallaygyujtemeny.hu

Nyitva tartás

Kedd – Vasárnap: 9:00 – 17:00
Hétfő: Zárva

Jegyárak

A Kállay Gyűjtemény nemcsak egy ősmagyar nemesi család tagjainak emlékét őrzi, hanem megyénknek, illetve országunk történetének egy szeletét is. A gyűjtemény 16 ezer kötetes könyvtárral és kortörténeti fotókkal büszkélkedhet. A Kállay-leszármazottak személyes tárgyai és egy egyedülálló rendjelgyűjtemény is megtalálható az intézményben, Nyíregyháza Kulturális Negyedében.

A Kállay család története

A Balog-Semjén nemzetségből eredő család igen jelentős szerepet vállalt a magyar történelemben. A nagykállói Kállay család tagjai közül a kisebb-nagyobb közigazgatási pozíciókon keresztül a miniszterelnökségig sokféle pozíciót betöltöttek.

Történetüket fotókon, festményeken és személyes tárgyakon keresztül ismerhetjük meg, folyamatos vetítéssel egybekötve. Többek között Kállay Miklós, az utolsó magyar királyi miniszterelnök levelei is megtalálhatóak az épületben. Beleolvashatunk feleségétől kapott szerelmes leveleibe, valamint fiának, Kristófnak szánt soraiba is, akinek adományaiból alakulhatott meg Nyíregyházán a Kállay Gyűjtemény.

Egyedülálló rendjelgyűjtemény

A Kállay Gyűjteményben 38 féle rend, valamint kitüntetés jelvényei találhatóak meg. Ezek között olyan egyedi darabok is megtalálhatóak, amelyek más hazai közgyűjteményben egyáltalán nem lelhetőek fel.

Itt láthatóak dr. Kállay Miklós miniszterelnöknek és fiának, dr. Kállay Kristófnak a kitüntetései és rendjelei, továbbá megtekinthető az 1991-ben alapított Magyar Köztársasági Érdemrend teljes kollekciója is.

Máltai lovagok nyomában

A kiállítás a gyűjteményalapító dr. Kállay Kristóf személyéhez és munkássághoz kapcsolódik, aki Rómában kitűnő karriert futott be a Szuverén Máltai Lovagrend szentszéki nagyköveteként. Amikor tehette, gyűjtötte, saját pénzén vásárolta a magyar kultúra nyugaton kallódó tárgyi és szellemi emlékeit. Ebben a teremben máltai viseletek, valamint rendjelek tekinthetőek meg.
 

 

Fedezd fel Nyíregyháza történetét VR szemüveggel!

A Kállay család relikviái mellett az épületben kialakítottak egy várostörténeti kiállítást is, amely interaktív módon avatja be az érdeklődőket Nyíregyháza hétköznapjaiba, a kezdetektől a rendszerváltásig. A kiállítást VR szemüveg, kvízszőnyeg és egyéb interaktív megoldások teszik élményszerűvé.

Csoportos tárlatvezetés

A családok, diák- és felnőtt csoportok (max. 30 fő) igény szerint izgalmas, interaktív tárlatvezetés keretén belül ismerkedhetnek meg a nyíregyházi Kállay Gyűjteménnyel. Ehhez előzetes, telefonos bejelentkezés szükséges.

Szállások a közelben

Ha szeretnéd meglátogatni a Nyíregyháza Kulturális Negyedében található Kállay Gyűjteményt, érdemes megszállnod belvárosi szállásaink egyikében.

Képek a Kállay Gyűjteményről

Térkép

Cím: 4400 Nyíregyháza, Bessenyei tér 15.

4400 Nyíregyháza, Bessenyei tér 15. Kállay Gyűjtemény

 

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram