Rétközi Kerékpáros Örökségkör

2024. május 25. Nyíregyháza, Kossuth tér

Indulj  egy rendhagyó rétközi örökségkörre a Középkori Templomok Útja Egyesülettel 2024. május 25-én! A kerékpártúra keretében Nyíregyházáról indulva ellátogatunk a szabolcsi földvárhoz, majd folytatjuk a kirándulást Tiszabercel, Paszab, Kótaj felé.

A szabolcsi földvár Közép-Kelet-Európa legjobb állapotában fennmaradt 10. századi erőssége, melynek lábánál áll az Alföld legrégebben épült, ma is álló temploma. Itt született Szent László III. törvénykönyve is.

A kerékpártúra célja a Nyírség északi részének és a Felső-Tisza-vidék ártéri területeinek, falvainak megismerése. Láthatjuk, hogyan harap bele a Tisza a Nyírségi homokba és természetesen a Rétközi táj, a Tisza bal partján sorra húzódó falvakban fellelhető örökséghelyszíneit ismerhetjük meg. 

 

 

Indulás: 
2024. május 25. (szombat) 8:00 óra
Nyíregyháza, Kossuth tér
Gyülekező 7:30 órakor

 

Útvonal:
Nyíregyháza – Nyírtelek – Rakamaz – Szabolcs – Balsa – Gávavencsellő – Tiszabercel – Paszab – Buj – Kótaj – Nyíregyháza

 

Táv:
A túra teljes hossza 88 km

 

Látnivalók:
Rakamaz: Turul emlékmű, Szabolcs: földvár és Árpád-kori templom, Mudrány kúria; Balsa: hídfő; Gávavencsellő: Sváb-ház; Tiszabercel: Bessenyei-emlékház, szivattyútelep Paszab: Szőttesház; Buj: régi kisvasút állomás, Kótaj: Ibrányi-Fráter kúria

 

Költségek:
Részvételi díj 1500 Ft/fő, amelyet a túra napján szükséges megfizetni készpénzes formában a túravezetőknek. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett szakvezetést, túravezetést és kerékpáros szervizszolgáltatást biztosítunk, továbbá biztosítjuk a túra teljeskörű szervezését és lebonyolítását. A belépők megfizetése önköltséges.

 

Szakvezető, túravezető:
Dr. Bodnár Zsuzsanna, néprajzkutató
Bácskainé Dr. Pristyák Erika, geográfus
Bácskai László

 

Jelentkezés:
Határidő: 2024. május 23. (18:00 óra) a megadott elérhetőségeken.

 

További információk:
Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 70/935-6438
www.facebook.com/oroksegtura
www.oroksegtura.hu

 

Megosztás