Sóstógyógyfürdő | Gyógyhely

Megosztás

A hely, ahol nincsenek távolságok, mert minden látnivaló egy karnyújtásnyira elérhető!

Sóstógyógyfürdő a városközponttól alig 6 kilométerre található gyógyvizéről híres fürdőhely, mely a várost övező tölgyerdő szélén, a szikes vizű tó körül fekszik. A tóban nemcsak fürdőzni, hanem csónakázni, vízibiciklizni és horgászni is lehet, valamint a sportkedvelők rekortánpályán élhetik ki futás iránti szenvedélyüket.

Itt található a világ legritkább állatainak otthont adó Nyíregyházi Állatpark, ahol több mint 5000 állat között sétálhatsz. Az Aquarius Élmény- és Parkfürdő egész évben vár, ahol az élmény-, termál-, gyermek- és szaunavilágban az egész család felfrissülhet. 2013-ban nyílt meg az Aquarius Fürdőgyógyászat, ahol luxus körülmények között regenerálódhatsz. Ha kultúrakedvelő vagy, akkor a Sóstói Múzeumfaluban a helyed, ahol megismerheted, hogyan éltek őseink.

Sóstói-tó – amely vizének már Mátyás király idejében gyógyerőt tulajdonítottak

A Mátyás korában még Igrice néven ismert tó, jó pár évszázaddal később lett csak Sóstói-tó. Új nevét a magas nátriumsó- és sziksótartalmának köszönhette. A nyáron a tó partjára lerakódott sziksóból szódát állítottak elő, amely ebben az időben sokkal jövedelmezőbb volt, mint a tó gyógyhatású vize. Felismerve a tó kedvező élettani hatásait, az 1800-as évek elején a mai Hotel Fürdőház helyén egy négy tölgyfakádból álló fürdőházat építettek. A vendégek a tó, üstökben melegített vizében fürödtek. A kádakat az idő folyamán márványra cserélték. A ma látható patinás épület Pazár István tervei alapján épült, 1911-ben.

A szerelmesek szigete

A tó medrét többször rendezték, s így jött létre a ma is látható sziget. Azt beszélik, hogy a szigeten egykor egy hangulatos vigadó állt, élő zenével, tánccal, ezért ott mulatott a fiatalság krémje. Mígnem az egyik nyári éjszakán szinte a semmiből egy nagy vihar keletkezett és a mulatót belesodorta a tóba. Azok a fiatalok, akik épp ott töltötték az estéjüket, a zenészekkel együtt belefulladtak a vízbe. A mai napig néha hallani lehet egy halk hegedűszót a víz alól.

Park, amely Sóstó múltjáról mesél

100 éve még a tópartig ért az erdő, de erre már csak egy-egy vén tölgy emlékeztet. A park mai formáját 1912-ben nyerte el. Bejáratának az 1927-ben Dienes István által tervezett Székelykapu tekinthető.
A gyógyvíz és az erdő vonzereje miatt egyre több vendég kereste fel Sóstót, így egymás után épültek a vendégfogadók. A mai napig látható a kor hangulatát idéző, alpesi stílusú Svájci Lak, melynek falai között megfordult Blaha Lujza, Krúdy Gyula, Karinthy Frigyes és sok más híres ember.
A városi polgárok, bohém művészek kedvelt találkozóhelye volt az 1911-ben Pazár István tervei alapján épült eklektikus stílusú Krúdy Vigadó. Helyén egykor nádfedeles vendégfogadó állt, mely már nem tudta kielégíteni a megnövekedett igényeket, s így épült fel az akkori Krúdy Szálló.

Mi vár Rád még Sóstógyógyfürdőn?

  • Magyarország egyik legnagyobb játszóvára
  • Kondipark
  • Csónakázótó
  • Vízibiciklizés
  • Bringó-hintó
  • Rekortán futópálya
  • Lovaglási lehetőség
  • Hangulatos éttermek

A strandolásban felfrissült vendég igény szerint választhat a szálláshelyek kínálatából, hiszen a kempingtől a szállodáig minden megtalálható.

Parkolás Sóstógyógyfürdőn

Sóstógyógyfürdő területén a parkolás ingyenes. Nagyobb, buszok számára is alkalmas parkolók megtalálhatóak a Nyíregyházi Állatpark, a Sóstói Múzeumfalu és az Aquarius Élmény- és Parkfürdő bejáratánál vagy annak közvetlen közelében. Kisebb, kizárólag vendégek számára fenntartott parkolók elérhetőek a hotelek, éttermek közelében is. 

Képek Sóstógyógyfürdőről

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram