Belvárosi séta

Megosztás

A belváros szépsége és hangulata téged is magával ragad.

A város híres szülötte, Váci Mihály így jellemezte a belvárost: „…nem történelmi város. Nem fűződnek nevéhez csaták, békeszerződések, nincsenek nagy számmal történelmi nevezetességei, régi műemlékei királyi lábnyomokkal…”, de szépsége és hangulata magával ragadja az ide látogatót.

 

Kiindulópont, a Kossuth tér

Ha először járunk Nyíregyházán, akkor sétánkat a város főterén, a Kossuth téren kezdjük. A Kossuth tér díszburkolata a bolygókat megformáló kilenc kör alakú mozaikkal a Naprendszert jelképezi. A tér legmeghatározóbb épülete a Benkó Károly tervezte Városháza. Az árkádos bejáratú, reneszánsz hangulatú, eklektikus épület 1872-ben épült. Az épület díszterme adott helyet a hírhedt „tiszaeszlári per”-nek, megfordult benne Eötvös Károly, Mikszáth Kálmán, vendégszobája lakója volt Móricz Zsigmond. A térre néző erkély felett, a homlokzat két szélén egy-egy Justitia-szobor látható.

A tér közepén emelkedik Kossuth Lajos emlékműve, melyet Bethlen Gyula készített. A szobor hátsó oldalán egy törött ágyúcsövön egy madár látható, s alattuk a dátum: 1848. Öreg gesztenyefák árnyékában áll az Örökváltság-emlékoszlop, bal oldalán a kétkedő, jobb oldalán a bizakodó, kemény parasztarcokkal – „Nyíregyháza városa többé földesúri juss és hatalom alá nem tartozik”.

 

Nyíregyháza - Kossuth tér

 

A tér folytatása a Hubert József tervei szerint 1912-ben épült Takarékpalota eklektikus épülete, melynek védett műemléki pénztártermét festett, színes üvegű kupola borítja.

Vele átellenben a város századvégi, szintén eklektikus építményeinek egyike, az 1895-ben Alpár Ignác tervei alapján épült Hotel Korona emelkedik. Három frontja más-más arcot mutat az érdeklődőnek. Érdekessége, hogy az avatására rendezett bálon gyúlt fel először villanyfény a városban.

 

A hotel mellett magasodik a Nagy Virgil építette római katolikus templom. A háromhajós, bazilikás elrendezésű templom legszebb része a monumentális kereszthajó. Itt található a márvány szószék is, amelynek boltmezőiben a négy evangélista domborműves alakja látható. A templom szomszédságában helyezkedik el a Debrecen-Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye Püspöki Palotája.

Zrínyi Ilona utcai látnivalók

Utunkat a Zrínyi Ilona utcán folytatva két szép épület, a neobarokk katolikus bérpalota és az egykori római katolikus plébánia tűnik szemünkbe. Közöttük Borbás Tibor három fürdőző bronzleány díszkútja, a Három Grácia vonja magára a figyelmet. Az utca középső részén emelkedő szecessziós palota ma a város házasságkötő termének ad helyet. Aki már járt itt, bizonyára nem felejti el e kis utca hangulatát és színes kavalkádját. Tavasztól őszig a sok-sok virág és díszcserje mediterrán hangulatot áraszt, a bronzlányok szobránál utcai zenészek muzsikájában gyönyörködhetnek a járókelők.

 
 

 

Bocskai utcai látnivalók

A Bocskai utca irányában a Megyei Bíróság empire stílusban készült épületét láthatjuk, mellette emelkedik a Megyei Ügyészség.

Szabadság tér, a kulturális élet központja

A város kulturális életének központja a Szabadság tér. Itt találjuk a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárat, illetve és a Váci Mihály Kulturális Központ Bán Ferenc tervezte érdekes formájú épületét. Az épület mögötti utca túloldalán emelkedik a Városi Galéria kék színű épülete, amely otthont ad a „Sóstói Éremművészeti Alkotótelep” állandó kiállításainak, valamint képzőművészeti időszakos kiállításoknak is.

A Városi Galéria mellett emelkedik az új Kodály Zoltán Általános Iskola modern hangversenytermével, mely a világhírű Cantemus Kórus is énekelt. Szintén az épület része a Pál Gyula Terem, ahol időszaki kiállítások tekinthetők meg.

Egy rövid kitérővel a Continental Arénához érkezünk. Számos rangos sportesemény helyszíne ez, benne vásárok, kiállítások váltják egymást egész évben. Az épülettömb után elterülő városrész a Bujtos, a Krúdy Gyula által megörökített egykori híres párbajok színhelye. Mára ezt a mocsaras területet javarészt lecsapolták és szabadidőparkot alakítottak ki.

 

 

A belváros irányába visszatérve a Takarékpénztárral szemben találjuk a Városalapítók szobrát, melyet 2001-ben avattak fel. A szobor – Nagy Benedek alkotása – Károlyi Ferenc grófot és Petrikovics János szarvasi csizmadiamestert ábrázolja, akik az elnéptelenedő város 1753-as újratelepítésének főszereplői voltak.

Hősök tere

A Hősök terén található impozáns épület, az eklektika és a historizmus jegyeit ötvöző Megyeháza, szintén Alpár Ignác munkája. A homlokzat két fülkéjében Kallós Ede alkotásai, Szabolcs vezér és István király, a díszudvaron gróf Lónyay Menyhért (1871-72) és Kállay Miklós (1942-1944) – a megye szülöttei – egykori miniszterelnökök szobrai találhatók.

 

 

A Megyeháza előtti parkot Kisfaludy Stróbl Zsigmond által 1928-ban készített I. világháborús emlékmű uralja. Főalakja a sárkánnyal küzdő hős, a két mellékcsoport: indulás a harcba és a vég. A budapesti Gellért-hegyen látható Sárkányölő a nyíregyházi szobor némi módosítása. A tér ellentétes oldalán Győrfi Sándor szobrászművész 2006-ban átadott 56-os emlékműve áll.

Október 23. tér és környéke

Az Október 23. téren álló női alakot mintázó krómacél körplasztika a Tilles Béla által alkotott Életfa, a múlt és a jelen összekapcsolódása és egyben a jövőbe vetett hit szimbóluma. A szintén itt található, kakast ábrázoló bronz ivókút Orr Lajos alkotása. A közeli Síp utcán emelkedik a Baumhorn Lipót tervei alapján 1924-32 között épült ortodox zsinagóga. Nem messze innen a 2003-ban átadott Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskola jellegzetes piros téglás épülete tűnik szemünk elé.

 

 

Továbbhaladva a belváros irányába, a Bethlen Gábor utcára érünk, ahol az 1895-ben kevert bizánci stílusban épült, kettőstornyú görög katolikus templom emelkedik. Védőszentjéről, Szt. Miklósról Tóth Sándor készített szökőkút szobrot (1996), amelyről a templom mögötti kis köz kapta mai nevét.

Kálvin tér és Országzászló tér

A Kálvin tér hangsúlyos épülete, a romantikus stílusú református templom 1873-1882 között épült. A Kálvin tér folytatása az Országzászló tér, ahol az Antall József néhai miniszterelnök által 1991-ben felavatott második világháború áldozatainak és mártírjainak emlékművét találjuk. A tér déli részén a huszároknak emelt, „A magyar huszár” bronz lovas szobor kelti fel a figyelmet.

 

 

A huszárok 1869-től részesei a város életének, ekkor költözött be ugyanis a magyar királyi hadsereg egy huszárezred osztálya a város laktanyájába, 1891-ben pedig felépült egy teljes huszárezred befogadására alkalmas kaszárnya. A huszárok a II. világháborúig fontos szerepet játszottak a város gazdasági és társadalmi életében.

A térről jól látható, városképet meghatározó jelentőségű szecessziós saroképület, az egykori Nyírvíz palota. A Széchenyi utcára néző tető oromzatán ősfoglalkozásokat jelképező két mozaik látható: az egyik a halászatot-vadászatot, a másik a földművelést szimbolizálja.

Bessenyei tér

A Bessenyei téren áll Mária Terézia testőrének, az író és filozófus Bessenyei Györgynek Kallós Ede által készített neobarokk stílusú bronzszobra, amely a város első köztéri szobra volt. Idilli környezetben találjuk az Alpár Ignác által tervezett, 1894-ben épült eklektikus stílusú Móricz Zsigmond Színházat.

 

 

Külső homlokzatát Moliere, Szigligeti és Shakespeare domborművei díszítik. A színház szervezi minden év augusztusának végén az ország egyik legnagyobb ősszművészeti fesztiválját, a VIDOR Fesztivált. A színházzal szemben Váci Mihály (ifj. Szabó István, 1976), kissé délebbre Krúdy Gyula (Varga Imre, 2003) szobrai állítanak emléket a város szülötteinek.

Benczúr tér

A Benczúr téren emelkedő neoklasszicista stílust idéző monumentális épület a Jósa András Múzeum, mely nevét a híres tudósról és polihisztorról kapta. A 2008 tavaszára belülről megújult múzeumban Nyíregyháza és a megye emlékeinek gazdag tárházát találjuk. Az állandó kiállítások – régészeti, néprajzi, képzőművészeti, trezorterem az újfehértói aranykincsekkel – mellett értékes időszaki kiállításokban gyönyörködhetnek a látogatók.

 

Nyíregyháza - Bencúr szobor

 

Néhány lépésnyire a nyíregyházi születésű festőnek, Benczúr Gyulának mészkőből faragott szobra látható, Galántai Fekete Géza alkotása. Mögötte egy csobogó talapzatán, a fák rejtekében Kisfaludy Stróbl Zsigmond híres Vénusz születése szobra áll. A szobor érdekessége, hogy az eredeti a kaliforniai Santa Barbarában található, mely az 1929-es barcelonai világkiállításon aranyérmet kapott. Hű másolatát a művész ajándékozta a városnak. A tér közepén nemrég újították fel az eredetileg 1925-ben épült kecses pavilon épületét, ahol korábban zenés nyári cukrászda, majd sörkert üzemelt.

Luther tér

Az Iskola utca irányába indulva a Luther téri evangélikus templom barokk stílusú műemlék épületéhez jutunk. Az 1753-ban betelepített tirpákok II. József türelmi rendeletének köszönhetően kezdték el építeni kőtemplomukat. Tervezője az olasz Giuseppe Április volt. 1786-ban szentelték fel a régi város legmagasabb pontján. A templom jelentős szerepet tölt be Nyíregyháza zenei életében, orgona- és kórushangversenyek színhelye. Az épület homlokzatán harangjáték emlékeztet az idő múlására.

A templom mellett található a két épületből álló ún. Luther-ház, mely egykor az evangélikus egyház bérpalotája volt. Az épület 1928-ban Kotsis István tervező munkája alapján épült fel, s abban az időben a város legmodernebb bérházának számított.

 

 

Pár lépésre a Luther-háztól, a Szent István u. 8. sz. alatti ház falán emléktábla hirdeti, hogy e helyen állt a neves író, újságíró Krúdy Gyula szülőháza, aki 1878-ban született. Ebben az utcában található a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium, mely a megye első gimnáziuma. 1806-ban alapította az evangélikus egyház, 1861-től gimnázium. Diákja volt többek között Krúdy Gyula – író, Kabay János – vegyész-kutató és Gádor Béla – író, újságíró is.

Nyíregyháza történelme dióhéjban

A város történelmét dióhéjban összefoglalva elmondhatjuk, hogy a régészeti kutatások szerint a X. századtól lakták a város területét. Ennek ellenére a viszonylag fiatal települések közé soroljuk, hiszen az igazi változások a XVIII. századra tehetőek. 1753-ban érkeztek azok a szlovák telepesek, mai szóhasználattal tirpákok, akik a hétköznapokon a város körül ún. bokortanyákban éltek, sajátos településszerkezetet kölcsönözve így a városnak.

 

 

A nyíregyháziak életének legfontosabb eseménye az 1824-es örökváltság volt, amikor a földesúri joghatóság alól megváltották magukat, ennek nyomán 1837-ben Nyíregyháza megkapta a városi rangot. Ma egy pezsgő életű, hangulatos és szép város fogadja vendégeit. Parkok, terek, hatalmas zöldterületek, modern és régi épületek alakítják a városképet, melynek sikerült megőriznie régi meghitt hangulatát.

 

Képek Nyíregyháza belvárosáról

Térkép

4400 Nyíregyháza, Kossuth tér

4400 Nyíregyháza, Luther tér

4400 Nyíregyháza, Benczúr Gyula tér

4400 Nyíregyháza, Bessenyei tér

4400 Nyíregyháza, Országzászló tér

4400 Nyíregyháza, Kálvin tér

4400 Nyíregyháza, Október 23. tér

4400 Nyíregyháza, Hősök tere

4400 Nyíregyháza, Szabadság tér

4400 Nyíregyháza, Bocskai u.

4400 Nyíregyháza, Zrínyi Ilona u.

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram